Пролетна тортичка :)
Добавено от
elittooo
Видяна: 3544
Продукти
За блатовете: 7 яйца, 180 г пудра захар, 110 г брашно За крема: 4 яйца, 200 г захар, 1 натурален шоколад (около 100 г), 200 г краве масло, 1 ванилия, 1 с.л. ром (или друг алкохол) За глазурата: 200 мл течна сметана (сладка), 100 г бял шоколад, зелена сладкарска боя За цветенцата: 500 г пудра захар, 100 г брашно, 50 г краве масло, 100 мл вода, сладкарска боя
Начин на приготвяне
Блатове: Жълтъците се разбиват с 2/3 от захарта, белтъците се разбиват с останалата част от захарта и се прибавят внимателно към жълтъците. Прибавя се брашното чрез ръсене. В тортена форма се слага хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с брашно. 3-4 лъжици от сместа се разстилат върху нея и се пече в умерена фурна до златисто. Изпичат се около 7-8 платки. Крем: Яйцата се разбиват със захарта на водна баня на слаб огън до сгъстяване. Шоколадът се разтопява на водна баня и след като изстине сместа се прибава към нея, заедно с ванилията и алкохола. Маслото се разбива на пяна и към него се прибавя лъжица по лъжица яйчената смес. Глазура: Сметаната се кипва и към нея се прибавя белия шоколад, натрошен на парченца. Бърка се, докато шоколада се разтопи и се получи гладка смес. Прибавя се зелената боя до получаване на желания цвят. Цветенца от захарно тесто: Слагаме водата в подходящ съд на котлона. Към нея добавяме маслото. Когато сместа заври, сваляме от котлона и изсипваме брашното наведнъж. Бъркаме енергично, докато сместа се отдели от стените на съда. Изваждаме я и я разстиламе върху плот. Изчакваме докато сместа поизстине и стане приятна за пипане. Добавяме пудрата захар постепенно и омесваме тесто. Оцветяваме със сладкарска боя по желание. Точим върху плот, поръсен с пудра захар. Изрязваме малки кръгчета и оформяме цветенцата (или с формички). Можем да съхраним тестото в хладилник увито в свежо фолио. Сглобяване: Платките се мажат с крем, накрая цялата торта се намазва също с крем и се оставя малко да стегне. Залива се с изстиналата глазура, отново се оставя да се стегне и се украсява. Добър апетит! :)
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook