Козуначен венец по рецепта на "Вкусно с Йоли"
Добавено от
tania.kangelidu
Видяна: 5659
Продукти
Продукти за тестото 3 яйца 200г захар 150мл леко топло прясно мляко 30г прясна мая сок и настъргана кора от 1/2 лимон 1 ванилия около 600 - 700г брашно 50г свинска мас 120г масло 2 с.л.масло за намазване разбито яйце за намазване захар за поръсване Продукти за пълнежа 300г счукани орехи 100г стафиди 2с.л.коняк или ром 1/2ч.ч.захар настъргана кора от 1/2 лимон по желание - канела
Начин на приготвяне
* Пригответе квас от маята, малко прясно мляко, лъжичка захар и брашно, колкото за гъста каша. Разбъркайте добре и оставете да втаса на топло място. * Разбийте яйцата със захарта, млякото и подправките. Прибавете кваса и разбъркайте. С брашното омесете меко тесто. Прибавяйте го постепенно до тогава, докато усетите, че тестото спира да лепне. * Стопете двата вида мазнина и започнете да я прибавяте постепенно, като същевременно месите тестото. Това е много важно, ако искате козуначеното тесто да стане на конци. Месете тестото докато стане гладко, меко и поеме цялата мазнина. Оставете тестото на топло да втаса докато удвои обема си. * В купа смесете всички съставки за плънката. * Разточете тестото на правоъгълна кора върху набрашнен плот. Намажете с масло и разпределете плънката. Завийте на руло и го пренесете в тава, покрита с хартия за печене. Завийте рулото на кравай и го прережете частично с ножица на разстояние 5-7 см. Оставете козунака да втаса още веднъж за 20 мин, намажете с яйце и поръсете със захар. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна. Наблюдавайте печивото по време на печене. След половин час може да го покриете с алуминиево фолио, ако е започнало много бързо да се зачервява.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook