Шкембе чорба
Продукти
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. червен пипер
- 200 мл. прясно мляко
- 0,5 ч.л. черен пипер
- 100 мл. олио
- 600 г телешко , свинско, агнешко или говеждо шкембе
Начин на приготвяне
- Попарваме шкембето с вряща вода за 2-3 минути и веднага го остъргваме с остър нож откъм вътрешната страна.
- След това го изчистваме и откъм външната страна, като зацапаните места измиваме или остъргваме с нож заедно с ципата. Отново го измиваме. Поставяме го в тенджера и го заливаме със студена вода.
- Варим, като постоянно доливаме вода. (За сваряването на говеждо шкембе са необходими 3-7 часа, за телешко 2-3 часа, за агнешко - от 30 до 60 минути. Докато се вари, шкембето трябва да е покрито с вода. Може да използваме и тенджера под налягане за по-бързо сваряване).
- Свареното шкембе изваждаме от тенджерата и накълцваме на парченца, а бульонът го посоляваме и варим още 15-20 минути, като към него прибавяме червения пипер, прясното мляко и мазнината.
- Добавяме накълцаното шкембе към горещия бульон и разбъркваме добре.
- За подправка, отделно поднасяме счукан чесън и оцет.
Свинска пача
Варим ушите, краката и опашката на прасето около 3 часа с чесъна, черния пипер и дафиновия лист. Не д...
Попара със сирене
Натрошаваме хляба на хапки и го слагаме на редове в дълбок съд, като между редовете и отгоре поставям...
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook