Зелени храни за силен имунитет или как да изчистим нитратите
Пролетната умора възниква най-вече заради натрупването в тялото на токсини, които са резултат преди всичко от всекидневните замърсители и произведените по химически път хранителни добавки. След дългата зима организмът няма сили да се справя с преработката им и се изтощава.
За да не позволите на имунитета си да се срине и да се разболеете тежко, променете менюто си. Зелените храни, които са типични за наближаващия пролетен сезон, ще помогнат на тялото ви.
Как да изчистим нитратите
Пролетта сервира на трапезата ароматната купа салата – маруля, репички, чесън, лук, краставици или пък зеле и морков с много копър и магданоз. Достатъчен е ароматът, за да се почувстваме бодри. Уви, заедно с витамините обаче поглъщаме и доза нитрати.
Световната здравна организация е сложила норматив – допустимите стойности се изчисляват в зависимост от теглото на човек. На килограм телесна маса за едно денонощие се полагат само 3,65 мг. нитрати. Така че възрастен човек с тегло около 80 кг. може да “поеме” около 300 милиграма без риск.
Има прост начин да изчистим зеленчука от вредните вещества преди готвене.
Спанакът попива най-много нитрати от почвата. Достатъчно е да покисне един час във вода и голяма част от тях преминават в нея.
Отровите се концентрират в стъблата и корените. Така че, ако решите сами да приготвите спаначено пюре, сложете само листата.
Не използвайте въобще дръжките. Не се изкушавайте да направите кьопоолу от коренчетата. Смачканите и увехнали листа трябва да се хвърлят, защото те трупат нитрати. С риск да намалим витаминното му съдържание, спанакът може да се бланшира.
Листата на пресните салатки и на марулята се отделят от кочана, който се изхвърля. Те се оставят да киснат във вода половин -един час преди консумация. Щом нарежем салатата, тя трябва веднага да се яде. Ситното нарязване също повишава съдържанието на нитрати.
Източник: poleznobg.info
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook