Здравословни ползи от тахана
Таханът е хранителен продукт, получен чрез смилане на сусамови семена. Има полутечна консистенция.
Съществуват два вида тахан — от белени и от небелени сусамови семена.
Таханът от небелени семена е по-тъмен и по-горчив, в замяна на това съдържа повече минерали и хранителни вещества. Най-често таханът се приготвян от смесица на двата вида.
Тахан, приготвен само от белен сусам, се нарича бял тахан.
Таханът е изключително богат на витамини (преди всичко B1, B2 и B6) и калций (783 мг на 100 г - почти пет пъти повече от кравето мляко), поради което е важна храна за вегани и вегетарианци.
Сусамовият тахан съдържа:
- Белтъчини — приблизително 20%
- Растителни масла, олеинова и линолова киселина - 50%
- Захариди — приблизително 16%
- Влакнести вещества — около 9%
- Витамините А, В1, В2, В3, В6, и Е
Здравословни ползи от тахана:
Народната медицина определя тахана като истински еликсир за общото здравословно състояние на организма.
Приеман сутрин на гладно по 2-3 с.л., той е отлично средство за протекция на стомашно-чревния тракт.
Високото съдържание на калций го прави отлично средство за профилактика на костно-мускулната система, както и за повишаване на съпротивителните сили на организма.
Семената сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот. Веществата, съдържащи се в ароматната подправка облекчават състояния като:
- ревматоиден артрит;
- астматични пристъпи;
- мигрена;
- болести на кръвоносната и сърдечно-съдовата система (високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт);
- предменструален синдром;
- остеопороза;
- депресия.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook