Защо ядем баница с късмети?
Въпреки това, когато говорим за традиционни български ястия несъмнено „баница“ е първото нещо, което ни изниква в главата. Надали има човек, който може да обори твърдението, че по-хубаво от домашно приготвената баница на баба няма. Баницата се приготвя от пластове тестени кори с различна плънка.
Съществуват няколко различни варианта на баницата. Според това как са подредени пластовете баница тя може да бъде вита или наложена, а според вкуса баницата бива сладка и солена. Въпреки различните вариации на баницата, най-разпространената рецепта за баница е тази с плънка от яйца и сирене.
В миналото баницата е присъствала на българската трапеза почти на всеки празник. В наши дни баницата е сред любимите ястия на малки и големи. По традиция на коледната трапеза заедно с постните ястия на масата нареждаме и любимата баница с късмети. Но замисляли ли сте се някога защо ядем баницата с късмети? Ето и отговорът от най-голямата международна компания за доставка на храна foodpanda.
В традиционното българско ястие се поставят толкова хартиени късметчета, колкото е и броят на хората на трапезата. Във всяко парче баница трябва да има различен късмет. Легендата разказва, че късметът, който е в парчето, което сме избрали ще бъде нашият късмет през Новата Година. Най-често срещаните късмети са здраве, късмет, любов и пари.
За по-разчупена атмосфера на празника съществуват и различни вариации като нова къща например, нова кола, нова работа и т.н. Задължителен късмет в баницата е и желязната пара, на стойност един или два лева, която се слага само в едно от парчетата. Смята се, че този, който избере това парче ще бъде най-богат през следващата година.
2 Коментара
Thanks , I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you sure about the source? 스포츠 중계
Perfect work you have done, this web site is really cool with good information. jnetoto