Защо е полезна куркумата
Това е една от най-известните подправки в индийската кухня. А ползите, които жълтият на цвят прах носи за здравето, са наистина удивителни.
Куркуминът, пигментът, „виновен” за жълтия цвят на подправката, има противовъзпалително, антиканцерогенно, противоязвено, антивирусно и антиоксидантно действие.
Детоксикира черния дроб. Куркуминът филтрира токсичните отпадъци и по този начин подобрява функционирането на черния дроб.
Помага при проблеми с храносмилането. Куркуминът директно стимулира отделянето на жлъчни ензими, което пък автоматично ускорява метаболизма на мазнините в тялото и облекчава храносмилателни проблеми.
Има противовъзпалително действие. Куркуминът действа като силно противовъзпалително средство, особено ще се отнася до ставите и тъканите. Полезен е за хората, които страдат от артрит.
Източник: jiveizeleno.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook