Забравената лятна напитка - Мътеница
Приготвяна от кисело мляко, мътеницата е традиционна българска напитка, която бавно и постепенно загубва своята популярност след настъпването на масова урбанизация на населението и до днес остава в сянката на айряна.
Питието се получава при извличане на масло от полуферментирало мляко, като за целта може да използва краве, козе, овче и биволско мляко.
Основната разлика между айряна и мътеницата е, че последната напитка е с по-гъста консистенция и има по-голям процент масленост. Също така, мътеницата има променлив вкус: когато е прясна е леко сладникава, но престои ли повече от един ден, добива приятен, кисело-тръпчив вкус, дължащ се на продължаващия процес на ферментация.
Макар в България, поради увеличаването на дела на градското население, тази уникална напитка да загубва своята популярност, изместена от по-лесния за приготвяне и по-траен айрян, на запад тя набира популярност като здравословна напитка за спортисти. Там се нарича buttermilk – маслено мляко. С това име, тя отново се опитва да се появи на българския пазар, пишат от puls.bg.
В големите вериги магазини се предлагат два основни типа от този продукт: пълномаслен и нискомаслен. Освен по калоричното си и мазнинно съдържание, те се различават и в концентрацията на витамини.
Една чаша пълномаслена мътеница съдържа 152 калории, докато нискомаслената съдържа само 98. При същите количества, пълномаслената съдържа 8,1 г мазнини, 4,7 г от които са вредни наситени мазнини, докато при по-леката напитка мазнините са 2,2 г, 1,3 г от които – наситени. Това прави пълномасления продукт по-нездравословен, понеже е в пъти по-вероятно да причини повишаване на „лошия” LDL холестерол и да предизвика хипертония и свързани с нея други сърдечносъдови заболявания.
Във витаминозно отношение, обаче, пълномаслената мътеница печели: в една чаша се съдържат 404 международни единици витамин А и 127 единици витамин D, докато нискомаслената съдържа 115 единици витамин А и едва 10 единици витамин D.
По отношение на калция и двете напитки предлагат сходни концентрации – около 280 милиграма на чаша, както и около 8 грама белтъчини.
Ако се приемат достатъчно витамини А и D, независимо дали с друга храна или чрез хранителни добавки, специалистите съветват да се избира нискомасления продукт, понеже ще бъде много по-полезен за сърдечната функция, невронната комуникация и здравината на костите.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook