Ябълките предпазват от рак
Редовната употреба на ябълки снижава риска от възникване на колоректален карцином (рак на дебелото черво), смятат полски изследователи.
Те са на мнение, че лечебните свойства на разпространения плод се дължат на съдържащите се в него флавоноиди, действащи като антиоксиданти. Проучване показало, че при хора, хапващи повече от една ябълка на ден, рискът от колоректален рак намалявал почти наполовина. Включването на други плодове и зеленчуци в менюто не показало такъв ефект.
Най-голямата концентрация на тези вещества е в кората на ябълките, затова се препоръчва да се избягва беленето им.
Флавоноидите не позволяват на молекулите на свободните радикали да увреждат тъканите, като по този начин предпазват от рак на дебелото черво.
Източник: www.poleznobg.info
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook