Close search

Орехи срещу рак на простатата

Орехи срещу рак на простатата Орехите предпазват от рак на простатата Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Честата консумация на орехи предпазва от рак на простатата. Това сочи изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Учените провели изследването са установили, че диети, богати на орехи или тяхното масло, забавят растежа на тумора при мишки. Също така те намаляват холестерола и повишават чувствителността към хормона инсулин, което помага за предпазване от диабет.

Орехите са "суперхрана" с високо съдържание на здравословни вещества, включително омега-3 мастни киселини, и вече беше установено, че предпазват от рак на гърдата и сърдечни заболявания. Новото откритие показва, че те намаляват нивата на хормона IGF-1, свързван както с рака на простатата, така и с рака на гърдата.

Д-р Пол Дейвис от Калифорнийския университет заявява: "От години властите в САЩ водят борба с мазнините и мисля, че това е в наша вреда. Орехите са съвършен пример. Макар че имат високо съдържание на мазнини, те не ускоряват растежа на рака на простатата. В действителност орехите правят точно обратното, докато храним мишки с тях".

Новото изследване, публикувано в Journal of Medicinal Food, цели да установи дали полезните свойства са уникални за орехите или те се дължат на определена съставка като омега-3 мастни киселини, откривани и в други храни. Мишките били хранени с цели орехи, орехово масло или орех като мазнина в продължение на 18 седмици.

Докато първите две намалили холестерола и забавили растежа на рака на простатата, последното нямало тези последици, което доказало, че други компоненти в орехите водят до подобренията. "Показахме, че не са само омега-3 мастни киселини, а може да бъде комбинация от тях с други неща в ореховото масло. Става все по-ясно, че при храненето никога не е важно само едно нещо, а винаги комбинация", казва д-р Дейвис.

Макар че изследването не установява коя комбинация от компоненти в орехите забавят растежа на рака, то все пак изключва фибрите, цинка, магнезия и селена.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност