Close search

Млякото ни прави по-умни

Млякото ни прави по-умни Млякото ни прави по-умни. Оказва се, че напитката е полезна не само за костите и зъбите, както досега се смяташе, но и за паметта. Според най-новото проучване хората, които редовно пият мляко, айрян, сирене и кашкавал, се справят по-добре на тестове за интелигентност. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Млякото ни прави по-умни. Оказва се, че напитката е полезна не само за костите и зъбите, както досега се смяташе, но и за паметта. Според най-новото проучване хората, които редовно пият мляко, айрян, сирене и кашкавал, се справят по-добре на тестове за интелигентност.

Учени от университета в Мейн, САЩ са изследвали 927 мъже и жени. Помолили ги да попълнят детайлни въпросници за диетата си, включително колко често консумират млечни продукти, дори само ако слагат мляко в чая или кафето си.  След това участниците в изследването на възраст между 23 и 98 години преминали през осем трудни теста за проверка на концентрацията, паметта и способностите им за научаване. 

Изследването показало, че възрастните, които консумирали млечни продукти поне пет или шест пъти на седмица, се справяли много по-добре с тестовете за памет спрямо тези, които рядко хапвали млечни продукти или пиели мляко. На някои от тестовете хората, които рядко консумирали млечни продукти, било пет пъти по-вероятно да се провалят в сравнение с тези, които приемали млечни продукти между два и четири пъти на седмица. 

Учените от университета в Мейн, САЩ, които осъществили изследването, смятат, че някои хранителни вещества в млечните продукти като магнезий може би помагат за предотвратяване на загубата на памет. Освен това те са убедени, че млечните продукти помагат за предпазването от сърдечни заболявания и високо кръвно налягане и така поддържат мозъка в добра форма. 

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност