Мед от елда срещу анемия
Един от най-редките и ценни видове мед е този от елдата. Той се отличава с много по-тъмния си цвят. Експертите смятат, че колкото по-тъмен е той, толкова по-полезен е медът.
Високото съдържание на фруктоза и глюкоза, особено в пресния мед от елда, подхранва клетките на черния дроб. Продуктът съдържа повече холин, в сравнение с останалите видове. Хранителният елемент е необходим за добрия метаболизъм, припомят колегите от puls.bg.
Заради високото съдържание на фруктоза, медът от елда се препоръчва и за хора, които страдат от диабет тип 2.
Тъмният мед е богат още на лесно усвоимо желязо и витамин C. В този смисъл, консумацията на продукта се препоръчва като превантивна мярка или лечение срещу желязодефицитна анемия.
Според полско проучване медът от елда има антибиотични свойства против стафилокок и Ешерихия коли. Също така е и доказано, че качествата му остават едни и същи както в пресен, така и в непресен вид.
Някои автори твърдят, че продуктът подобрява здравословното състояние при наличие на белодробни заболявания, особено при тези, които предизвикват висока температура.
Според други твърдения хранителните вещества на меда от елда спомагат възстановяването след хирургическия процедури, при които има голяма загуба на кръв. Тези му свойства може да са свързани с високото съдържание на желязо, витамин C и определени ензими.
Данните от друго проучване сочат, че консумацията мед от елда води до повишаване нивата на хемоглобина.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook