Лечебни и хранителни качества на пипера
Неизменна част от всяка кухня е пипера, но знаете ли какви лечебни и хранителни качества притежава той?
1. Най-ценното качества на пипера е високото съдържание на витамини.По съдържание на витамин С някои сортове пипер превъзхождат дори черната боровинка.Една от най-интересните особености на пипера е тази, че витамин С се запазва дори и при консервирането му.
2. Друго негово предимство пред другите зеленчуци е , че съотношението между витамин С и витамин Р е в много добри пропорции, вследствие на което те действат укрепващо на стените на кръвоносните съдове. Това действие е особено полезно за болните от диабет, при които е подложена на разрушаване капилярната мрежа.
3. Съдържанието на витамин Р в пипера е толкова високо, че дневната нужда на един човек може да бъде задоволена от консумирането само на 40-50гр. Други такива витамини в пипера са А,В1,В2,РР, фолиева киселина, пектинови вещества и минерални соли.
4. В лютивите сортове пипер се съдържа алколоидът капсаицин, който придава лютивия му вкус. Освен този вкус, той има и бактерицидно действие и благоприятства храносмилането.
5. В диетата на болните лекарите предлагат включването на пипера като поливитаминно средство при авитаминози и за възбуждане на апетита.
6. Народната медицина препоръчва сок от сладки чушки при атрофия на ноктите, при диабет, а за премахването на пигментни петна по кожата се препоръчва смес от сладък пипер и моркови.Този сок действа успокояващо на стомаха при колики.
Най-хубавият и най-лечебният сорт в света с изключително високите си хранителни ,лечебни и вкусови качества е сортът ”куртовска напия”. Миналият век в Унгария от люспите му са произвеждали витамин С.
Източник: vihi.eu
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook