Крушите - вкусни и здравословни
Крушата (Pyrus) представлява род широколистни дървета от семейство Розоцветни. Плодовете й са сочни, ароматни, месести и съдържат семки.
В световен мащаб съществуват около 5 000 различни сортове круши, докато в нашата страна са познати около 200 сорта. Най-разпространените у нас сортове са: Фуджи - нежна, сочна, сладка и ароматна круша; Гала - много хрупкава, със сладък и силен вкус; Барлет - жълта, с мека консистенция и много сочна; Анжу - много сочна круша, която е особено подходяща за различни салати; Азиатска - хрупкава и сочна, едва доловимо сладка.
Хранителен състав на крушите
Зелените круши съдържат веществото сорбит, което при процеса на зреене преминава в глюкоза и пектин. Това от своя страна води до промяна в плътността на плодовете и те стават значително по-меки. Поради тази причина крушите имат по-малка трайност от ябълките.
Пресните круши представляват своеобразен здравословен коктейл. Особено богати са на органични киселини (яблъчна, лимонена и оксалова) и полезни микроелементи - фосфор, магнезий, желязо, мед, цинк.
Крушите съдържат и йод, който може да задоволи минималните нужди на човека от този микроелемент.
Стипчивият вкус на плода се дължи на дъбилните вещества, които се намират в кората му. А специфичният аромат и вкус се определя от етеричните масла, намиращи се в месестата част на крушата.
В 100 грама свежи круши се съдържат:
Вода – 84 г
Белтъчини – 0.4 г
Въглехидрати – 11.4 г (в т.ч. моно- и дизахариди – 9.8 г, нишесте – 0.5 г)
Мазнини – 0.1 г
Фибри – 2.3 г
Пектин – 0.6 г
Витамин А (бета-каротин) – 0.01 мг
Витамин В1 (тиамин) – 0.02 мг
Витамин В2 (рибофлавин) – 0.03 мг
Ниацин (витамин В3 или витамин РР) – 0.1 мг
Витамин В5 (пантотенова киселина) – 0.05 мг
Витамин В6 (пиридоксин) – 0.028 мг
Фолиева киселина (витамин В9) – 2 мкг
Витамин С (аскорбинова киселина) – 5 мг
Витамин Е (токоферол) – 0.36 м
Калий – 119 мг
Калций – 19 мг
Магнезий – 9 мг
Натрий – 14 мг
Фосфор –11 мг
Желязо – 2.3 мг
Манган – 65 мкг
Мед – 120 мкг
Цинк – 190 мкг
Здравословни ползи от крушите
Крушите повлияват особено добре лечението на болести на сърдечно-съдовата система и бъбреците.
Пресните плодове подобряват функцията на черния дроб и щитовидната жлеза.
Фактът, че плодовете са богати на захари, пектин, минерални соли и витамини, ги прави изключително полезни в процесите на отделяне на пикочна киселина от организма.
Доказано е и положителното им въздействие при ревматични болки.
Компотът от круши е с изразено разхлабващо действие, което го прави подходящ при продължителен запек.
И все пак трябва да бъдем умерени с консумацията им. Специалисти препоръчват да не се прекалява с консумацията на круши, защото това може да предизвика дразнене на стомаха.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook