Close search

Колко вредна е солта и как влияе върху кожата?

Колко вредна е солта и как влияе върху кожата? Солта е важен хранителен елемент за организма, но прекомерната ѝ употреба, както и качеството ѝ могат да окажат сериозно влияние както върху здравето на тялото, така и върху кожата. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Качество

Рафинирана сол (готварска) - това е видът, който срещаме най-често в магазините. Тя е силно обработена за подобряване на текстурата и премахване на замърсяванията. Към нея винаги е добавен йод.

Хималайска сол - така популярната напоследък и силно търсена опция. Съдържа малки количества железен оксид, също така може да бъде източник на магнезий и калций. Тя е по-леко обработена, но се смята, че истински полезната хималайска сол е доста трудно откриваема в търговската мрежа.

Морска сол - тя е съставена предимно от натриев хлорид, с малки количества желязо, калий и цинк. Практически необработена (нерафинирана), едра и сивкава.

Граници

Какво количество всъщност е прекомерно? Въпреки че учените не са стигнали до общо заключение какво количество сол е нужно да се приеме, за да започне да влияе негативно върху тялото и кожата, то взимайки предвид направените до сега проучвания може да се обособи дневен лимит от около 2 300 mg за хора в добро здраве.

Какви нежелани реакции върху кожата можем да наблюдаваме при прекомерна консумация?

Дехидратация

Голямото количество сол води до дехидратация на тялото, която автоматично повлиява на кожата, правейки я лесно дразнима. За да преодолеете тази реакция, освен намаляване на дневния прием, добра идея е да опитате успокояващ тоник за лице, който да внесе допълнителен баланс в ежедневната ви грижа.

Подпухване в зоната на очите

Храните с високо съдържание на сол предизвикват задържане на вода, което води до подуване на кожата. Това разбира се се отразява върху най-чувствителните и нежни зони на лицето. Затова често след солена вечеря се събуждаме с торбички под очите.

Преждевременно стареене

Високата консумация на натрий води до бързо изчерпване на нивата на колаген, при което кожата започва да се отпуска и се наблюдават признаци на стареене като фини линии и бръчки.

Омазняване

Чудите се как солта може да доведе едновременно до дехидратация и омазняване? Всъщност, често мастните жлези, в опит да компенсират липсващата влага в епидермиса, започват да произвеждат прекалено много себум. Това от своя страна води до омазняване, запушване на порите и често до поява на несъвършенства като черни точки и акне.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност