Close search

Кои храни са позволени по време на Коледните пости?

Кои храни са позволени по време на Коледните пости? Постът е време, в което да пречистим както своето тяло, така и съзнанието си. Ето защо много хора избират да спазват тази традиция, дори да не са силно вярващи. Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

На 15 ноември започнаха едни от най-важните пости за православните християни - Коледните. Те продължават цели 40 дни, което респектира мнозина. Все пак, през зимата има много по-малко плодове и зеленчуци. Как биха могли да поддържат балансирано и разнообразно меню в продължение на почти шест седмици?

Макар когато стане дума за “пост” повечето хора да си представят салати, по-малко известен извън стриктно религиозните среди е фактът, че в християнската традиция съществуват шест степени на пост:

1.    Месни заговезни - позволено е всичко, освен месо.
2.    Рибни пости - ограничават се всички животински продукти, но е позволено консумирането на риба и морски дарове;
3.    Блажничък пост - позволена е гореща растителна храна, приготвена с растително масло, ограничава се изцяло алкохола.
4.    Топъл пост - консумира се гореща растителна храна без мазнина.
5.    Сухоежбина - хапва се само студена храна, без мазнина и без топли напитки.
6.    Пълно въздържание.

Коледните пости, въпреки своята голяма продължителност, не са особено строги. В първата седмица (15-22 ноември), последните 4 дни (20-24 декември), както и всяка сряда и петък, се изисква третата степен на пост. През останалите дни обаче, постът е рибен. И така, какво можем да хапваме по време на Коледния пост? Ето няколко идеи:

Плодове и зеленчуци

Свежите продукти са много важна част от балансираното и пълноценно меню на всяко семейство. И макар далеч да не са единственият вариант за постна храна, салатите със сигурност са отлична опция. Освен изпълнени с витамини, те могат да бъдат също и много засищащи. За целта, към избраните пресни зеленчуци просто добавете шепа сварени макарони, малко царевица или нахут.
Друг вкусен начин да похапнете зеленчуци по време на пости е под формата на супи или запечени на грил. Вариантите са много и разнообразни: гъби, царевица, патладжан, тиквички, броколи, карфиол. Впрочем, дори грудкови зеленчуци като цвеклото и морковите могат да се превърнат във вкусно ястие, ако ги овкусиш със зехтин и ароматни билки, а след това ги запечеш леко във фурната.

Варива

Става дума за храни като фасул, грах, нахут, леща. Те имат балансирано съдържание на въглехидрати, белтъчини, витамини и микроелементи. Фибрите, които се съдържат в тях пък, подпомагат правилното функциониране на храносмилателната система и стимулират перисталтиката. Огромен бонус на варивата е, че те имат свойството да те заситят за дълго време. Освен това могат да бъдат открити в хипермаркета на много достъпни цени.

Мекотели

Знаеш ли, че християнската религия счита безгръбначните за постна храна? Това означава, че по време на Коледните пости е разрешено да се хапват миди, октоподи, калмари и охлюви. Ако си почитател на морските дарове и средиземноморската кухня, постите са страхотен повод да похапнеш някои от любимите си ястия.

Риба

Известна е традицията да се хапва риба на Никулден. Както вече уточнихме, консумацията на рибата е позволена през голяма част от последния за годината пост. След първата седмица от периода, е позволено да се яде всеки ден, освен сряда и петък - от 22 ноември чак до 20-ти декември. Това означава, че до в пет дни от седмицата можеш да избереш прясна риба от твоята предпочитана верига хипермаркети, като по този начин добавяш протеини, микроелементи и омега мастни киселини към своето меню.

Веган продукти

Този хранителен режим изцяло покрива изискванията на Коледния пост. Ето защо съвсем спокойно можеш да се насочиш към веган секцията на хипермаркета - за вдъхновение или заместители на любими твои продукти. Асортиментът е богат и сме убедени, че ще откриеш не една интересна нова храна, която ще ти се прииска да опиташ.

Надяваме се, че успяхме да хвърлим светлина върху тънкостите на Коледните пости. Може би това ще ти вдъхне повече кураж, че тази традиционна практика за пречистване на духа и тялото всъщност не е толкова трудна. Ако това е така и вземеш решение да я изпробваш за себе си - пожелаваме ти леки пости!

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност