Close search

Кърменето – най-интимният миг между майка и дете

Кърменето – най-интимният миг между майка и дете Няколко полезни истини за кърменето Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

От 1 до 7 август в повече от 120 страни отбелязваме Световната седмица на кърменето. Началото на тази инициатива е поставено през 1992 г. и се организира от World Alliance for Breastfeeding (WABA) с подкрепата на организации като Световна здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ. Основната цел е да се популяризира и насърчи кърменето на бебетата. От 2010 г. Медицински комплекс “Д-р Щерев“ участва в кампанията съвместно с партньорството на Ла Лече Лига България.

След раждането и първата прегръдка, кърменето е следващият най-съкровен, интимен и прекрасен момент, които ще споделите с вашето съкровище. Освен имунни клетки, хранителни и полезни вещества, чрез него вие предавате и вашата любов и грижа.

Кърменето е естествен и биологичен процес, който понякога е съпроводен и с някои фактори, които могат да укажат неразположение на майката. Ето защо е хубаво подготовката за този съкровен момент да започне още по време на бременността.

Грижата за гърдите

Наред с всички промени съпътстващи бременността, гърдите стават много по-чувствителни и болезнени. Поради тази причина е препоръчително грижата за гърдите да започне преди раждането. Спрете се на подходяща за целта козметика, която ще повлияе най-добре и ще успокои областта на зърната и ареолите. Използването на специални сутиени за кърмачки, ще запази хубавата форма на гърдата и ще попречи на бюста да увисне.

IMG_5444

„Естествената ваксина“ – коластрата

Първите три дни след раждането са от изключително значение, защото тогава чрез кърменето се отделя коластрата. Чрез тази „естествена ваксина“ майката предава на своето мъниче специфични антитела, засилващи неговата имунна защита. Не бива да се притеснявате, че в началото отделяте няколко капки кърма, всъщност точно тези капчици са така важната коластрата.

Кърмата – вълшебният еликсир

По своята същност кърмата е съставена от 88% вода и 12% сухо вещество. Именно това я прави толкова важна храна за бебето. Организмът на всяка жена е различен и е възможно при някои пролактиновите нива да са по-ниски отколкото при други. Пролактинът е хормон, който отговаря за синтезата на кърмата. Някои жени отделят малки количество кърма, но не бива да се притесняват и стресират. Въпреки и в малки количества, тя е изключително полезна.

Каквото ядем ние – яде и бебето чрез кърмата

Важно е докато кърмим да сме стриктни в храната която приемаме. Менюто на майката трябва да е богато на витамини. Препоръчително е да се избягва приема на бобови култури, пикантно и газирани напитки. Тези храни образуват газове и предавайки състава им чрез кърмата, е възможно да се създаде дискомфорт за стомаха на новороденото. Внимавайки с нещата, които приема майката, не само се предпазва бебчето, но и се влиза по-бързо във форма.

baby_3173961b

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана с лекция на тема „Подготовка за кърмене. Преодоляване на често срещани трудности”, която ще се проведе на 1 август 2015 г. (събота) от 11:00 ч. в заседателната зала на болница. Сертифицираният лектор ще бъде от Ла Лече Лига България. Лекцията е безплатна, но е необходимо предварително записване на тел. 02/920 09 01. Татковци и бебета също са добре дошли!

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност