Close search

Изкуствените подсладители вредят на мозъка

Изкуствените подсладители вредят на мозъка Изкуствените подсладители вредят на мозъка Photo credit sticker

Прекалената употреба на синтетични подсладители, които са много използвани при производството на газирани напитки и индустриално приготвяни храни, може с времето да забавят функционирането на мозъка и да влошат паметта, според американско изследване. 

Проучването е проведено от д-р Фернандо Гомес-Пинийя, професор по неврохирургия в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, който е главен автор на публикувания в британското списание "Джърнъл ъф Физиолоджи" труд. 

Предишни изследвания показаха как подсладителите, като фруктозата, която се съдържа в царевичния сироп, може да бъде разрушителна за организма и да доведе до диабет, затлъстяване и натрупване на мазнини в черния дроб, разкриват от БГНЕС. 

Това изследване обаче е "първото, което разкрива вредното действие на подсладителите върху мозъка", според учените. "Ако хранителният режим е богат на фруктоза, след време той може да влоши способностите за учене и запаметяване, но редовната консумация на мастни киселини омега-3, на които са богати някои риби и лененото семе, може да помогне за намаляване на вредите от тези подсладители", отбелязва д-р Гомес-Пинийя. 

Авторите на изследването са се съсредоточили върху царевичния сироп с висока концентрация на фруктоза – евтина течна субстанция, която е шест пъти по-сладка от захарната тръстика, и се използва за промишлено производство на храни, газирани напитки и бебешки храни. "Тук не става дума за естествената фруктоза в плодовете, които са богати на антиоксиданти", подчертава д-р Гомес-Пинийя.

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност