Close search

Хранене при остеоартроза

Хранене при остеоартроза Остеоартроза Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Остеоартрозата е ставно заболяване с хроничен дегенеративен характер, при което се поразяват хрущялните тъкани.

  • Полезни хранителни продукти:

- нетлъсти меса, повече тлъста риба;
- субпродукти (агнешки, свински и говежди бъбреци);
зърнени култури;
хляб - черен, пълнозърнест, от трици;
желирани меса (при сваряването им не трябва да се отстраняват сухожилията) и риба;
желета, кисели, сладка, мед (домашно приготвени);
листни зеленчуци - спанак, зеле;
моркови, цвекло, хрян, ряпа;
бобови култури - боб, леща, соя, грах;
млечни и киселомлечни продукти с ниска масленост и без съдържание на добавки.

Всички тези продукти съдържат мукополизахариди и колаген, необходими за нормалното функциониране на ставите.

  • Опасни и вредни храни при остеоартроза:

- печива, баници, шоколад, колбаси - заради вредните мазнини в тях;
рафинирана захар;
макаронени изделия;
сладки газирани напитки, готови сосове (особено кетчуп) - заради захарта, която съдържат;
фаст фууд, полуфабрикати, храни с Е-та в състава.

Изброените храни водят до натрупване на излишни килограми, а това е крайно нежелателно, тъй като допълнителното тегло ще натовари ставите.

Източник: framar.bg

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност