Грешки, които правим при ползване на зехтин
Всеки знае колко е полезен зехтинът. Но знаете ли как да го ползвате и съхранявате за да е максимално полезен за вас?
В устрема си да ползваме постоянно зехтин, допускаме някои основни грешки. Ето и кои са те:
Купувате си "lite" версия на зехтин
Обикновено дамите се стараят да си купуват ниско калорични продукти, но това е груба грешка що се отнася за зехтина. В леката версия се губят полезните мазнини и се променя аромата и вкуса.
Съхранявате го близо до печката или до някакъв вид нагревателни уреди
Така качеството му се разваля. Добре е да съхранявате зехтина на тъмно и хладно място.
Купувате си в големи количества, когато е на промоция
Това е често срещан номер, с който спестяваме пари, но не и с зехтина, особено със студено пресования. Зехтина е пресен продукт и срока му на годност не е много. Не използвайте едно шише повече от 6 седмици!
Хвърляте зехтина си когато започне да горчи
Да за салата не става, но може да го използвате при готвене. Той не е вреден, просто е променил вкуса си, заради наличието на антиоксиданти в студено пресования зехтин.
Страх ви е да готвите със зехтин екстра-върджин
Вярно е, че той има ниска точка на кипене и ако надвишите тази температура се разнася неприятна миризма, но за да нямате този проблем внимавайте с температурата. Зехтина може да се загрява до 210 градуса.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook