Диета според метаболитния тип на тялото
Уилям Уолкът не вярва в диета, която да подхожда на всички. Уолкът е основател и собственик на хранителната компания Healthexel, притежател е на регистрираните търговски марки Metabolic Type и Metabolic Typing, зад които стои система, изцяло разработена спрямо строгата индивидуалност на всеки човек.
Уолкът е посветил повече от 30 години от живота си да изследва и прилага определянето на метаболитния тип на хората и изпада в недоумение, когато види поредната книга препоръчваща един хранителен план за стотици хора с различни нужди. Опеделянето на метаболитния тип се занимава с начина, по който тялото произвежда енергия.
Според Уолкът всеки човек има специфичен метаболизъм. Когато приемате храна, тя се транспортира до клетките, където се превръща в енергия. Критичния фактор тук е превръщането. Когато приемате храна, която е неправилна, това води до неправилен метаболизъм, така не посрещате основните си хранителни нужди. Когато се слуичи, налице е клетъчна недостатъчност, което в крайна сметка води до системна неефективност. Така че, ако говорим за спортните постижения и как тялото създава мускулна тъкан или дали тялото трупа или гори мазнини за енергия, всичко се връща към едно нещо: генетичните ви изисквания към хрантелния режим. Ако режимът ви отговоаря на това изискване, получавате върховни постижения. Но ако не отговаря, ще имате проблеми. Не само ефективността ви ще страда, но с годините, ще развиете дегенеративни заболявания.
Въпросът е: как да определите генетичните си изисквания?
Уолкът препоръчва първо да се свържете със сертифициран консултант по определяне на метаболитния тип, с помощта на когото ще научите правилната храна, от която тялото ви се нуждае, включително съотношението на хранителните съставки и количеството им. Уолкър споделя: "Човешкото тяло е съвършено, но не и когато използва некачествен източник на гориво. Всяка клетка знае перфектно какво трябва да направи, за това е много важно да давате на вашата "машина" правилното гориво, за да разгърне пълния си енергиен потенциал".
- Протеинов тип
Препоръчително приблизително отношение на хранителни вещества:
40% протеин / 30% мазнини/ 30% въглехидрати
Закуска: Омлет с шунка, авокадо, ябълка
Обяд: Пилешко месо, задушени зеленчуци - броколи, моркови, карфиол със зехтни, орехово, ленено или друго олио
Следобедна закуска: Пълномаслена извара, лъжица ленено масло, ябълка
Вечеря: Печена риба - сьомка, скумрия, лефер или друга мазна риба, варен на пара фасул, спанак и/или зелена салата със заливка и нарязани маслини.
- Въглехидратен тип
Препоръчително приблизително отношение на хранителни вещества:
25% протеин / 15% мазнини/ 60% въглехидрати
Закуска: Варени яйца, пълнозърнест тост, 1 ч.л. масло, ябълка
Обяд: Бяла риба на пара, с порция варен оризи или картофи, салата
Следобедна закуска: Нискомаслена извара, ананас или друг плод, няколко пълнозърнести бисквити
Вечеря: Пилешко филе, задушени картофи, зеленчуци
- Смесен тип
Препоръчително приблизително отношение на хранителни вещества:
30% протеин / 20% мазнини/ 50% въглехидрати
Закуска: Яйца с извара, пълнозърнеста закуска
Обяд: Пилеко, телешко или риба, порция варени зеленчуци, 1/2 купичка ориз или картофи, 1 ч.л. зехтин или лено масло
Следобедна закуска: Нискомаслена извара, маслини, салата
Вечеря: Пилешко филе, задушени зеленчуци, салата, заливка от полезни мазнини
Източник: krasivitela.com
Снимки: flickr.com
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook