Да съхраним свежестта на зелените подправки за зимата
Всички знаем, че може да запазим зелените подправки през зимата като ги изсушим или замразим.
Но има и още един начин - като ги осолим. По какъв начин става това, споделят колегите от framar.bg.
Пресните магданоз, копър, целина се измиват, изтръскват се от водата, старателно се почистват от треви, увредени и груби части, отрязват се корените им. След това се нарязват и смесват със сол в съотношение 4:1. Разпределят се в стерилизирани стъклени буркани, керамични или дървени съдове, притискат се, докато тревите пуснат сока си. Бурканите се оставят за две денонощия на стайна температура (тревите ще се слегнат за това време). След това се допълват догоре с подправките. Колкото по-добре "трамбовани" са тревите, толкова по-дълго време и по-добре ще се запазят. Съдовете се затварят плътно и се съхраняват на хладно и тъмно място.
- Заготовка от ароматни зелени подправки и кореноплодни може да си приготвите по следния начин:
- измийте и нарежете на ситно стъбла целина, копър и магданоз;
- нарежете на кръгчета или надлъжно корени целина, магданоз, морков и лук;
- почистете от семената и нарежете на тънки ивици 1 люта и 3-4 сладки чушки (тези количества са за 1 килограм смес от треви и корени);
- смесете всички продукти и добавете сол, която да бъде равна на 20-25% от общото количество на сместа;
- разпределете заготовката в стерилизирани бурканчета, всяко от тях покрийте с парче хартия за печене и -завържете с конец;
- съхранява се на тъмно място при стайна температура.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook