Да приготвим у дома: коктейл "Americano"
Коктейл Американо е една от класическите алкохолни напитки, създадена още в края на ХIX век, като около създателят му има две версии.
Първата от тях е, че създателят е Гаспар Кампари, създал напитката в един италиански бар. Той решил да смеси битер с цитрусова основа, червен вермут и сода, в резултат на което се е получила пареща небцето напитка с горчив цитрусов привкус. Именно тази напитка се е харесала на група американци, които случайно посетили бара на Гаспар Кампари. Авторът бил толкова поласкан, че решил да остави завинаги в историята коктейла си с името "Americano", жест към неговите посетители, които първи оценили достойнствата на напитката.
Другата версия за създаването му, е че коктейлът е кръстен в чест на италиански боксьор тежка категория с прозвището "Americano".
В последните сто години, разбира се, оригиналната рецепта е била променяна, допълвана и усъвършенствана немалко пъти. Дори и в наши дни на много места може да пробвате оригиналния коктейл, същият, който се е сервирал в бара на Кампари. За да пресъздадат колоритността и историята му, ще ви поднесат коктейла в автентична чаша.
За ценителите на по-горчиви напитки, е възможна и още една версия на коктейла – с тоник, вместо сода. Това е измислено специално за любителите на по-силни алкохолни усещания.
"Americano" е и пъврият коктейл поръчван от Джеймс Бонд в "Казино Роял".
И за да ви покажа колко лесно може да си нaправите този коктейл вкъщи, да изненадате гостите си, да си направите парти, днес на гости в моята кухня съм поканила Петър Петров – посланик на марките Aperol и Campari за България, който ще приготви този страхотен коктейл и ще ни даде неговата рецепта за направата му.
Необходими продукти:
- 30 мл Campari
- 30 мл сладък вермут
- сода
- резен портокал
- кора от лимон
- лед
Начин на приготвяне:
Във висока уиски чаша се слага лед.
Разбърква се, за да се изстуди чашата.
Изцежда се водата от леда.
Добавят се равни части Campari и сладък вермиут.
Допълва се със сода.
Добавя се резен портокал.
Кората от лимон се намачква леко, за да пусне етеричните си масла и с нея се минава по ръба на чашата.
Кората се добавя в коктейла.
Наздраве!
*Ако искате да направите вкъщи представените от нас коктейли в оригиналните красиви чаши, които сме използвали, можете да ги намерите в магазинната мрежа в подаръчни комплекти.
Вижте как да си направите и коктейл "Sauza Margarita" тук.
Автор и снимки: Нина Тодорова, Kulinaria.bg
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook