Чай и цитрусови плодове предпазват от рак на яйчниците
Ново изследване направено от учени от Университета на Източна Англия (UEA) показват, че ежедневната консумация на чай и цитрусови плодове може да намали риска от развитие на епителен рак на яйчниците с почти една трета.
Великобританският Express докладва за резултатите:
Изследователският екип изследва хранителните навици на 171 940 жени на възраст между 25 и 55 години за повече от три десетилетия.
Екипът установил, че хората, които консумират храни и напитки с високо съдържание на флавоноли – които се намират в чай, червено вино, ябълки и грозде, и флавони – които се намират в цитрусовите плодове и сокове – са с по-малка вероятност да развият болестта.
Това е изключително добра новина, като се има предвид, че ракът на яйчниците е петият най-заплашващ рак за жените (особено във Великобритания) и понякога се нарича "тих убиец", защото симптомите му са незабележими, докато болестта не напредне значително. (Повече от половината от жените, диагностицирани с рак на яйчниците, умират в рамките на пет години.)
Флавоните и флавонолите са подкласове на хранителни флавоноиди, и тъй като се намират толкова лесно във всеки супермаркет, те представляват един евтин и лесен начин за жените да се предпазят от тази смъртоносна форма на рак.
Резултатите показват още, че участниците, които са имали най-високи количества прием на флавоноли и флаванон имат по-нисък риск от развитие на епителен рак на яйчниците, отколкото тези, които са имали по-нисък прием.
0 Коментара
Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook