Close search

3 здравословни вида ориз

3 здравословни вида ориз 3 здравословни вида ориз Photo credit sticker 2f081510d9ec8c4cb73e1aeb055b0235c8dcc21f20ef27de7a1a88dadc771583

Смята се, че честата и редовна консумация на ориз не е препоръчителна, поради липсата на аминокиселини и витамин В при този тип хранене. Специалисти са на мнение обаче, че оризът има редици ползи за здравето и помага за регулирането на килограмите. В случая е важно да се знае кой вид е най-полезен.

Кафявият ориз, например, е богат на минерали и фибри, с нисък гликемичен индекс. В състава му влиза магнезий, фосфор, калий, калций. Съдържа около 2,5% протеини.

Освен това, кафявият ориз е по-нискокалоричен и с по-малко въглехидрати от белия ориз.

Според диетолози и специалисти по хранене, кафявият ориз е по-здравословен, тъй като съдържа значително количество фибри и полезни вещества, предпазващи сърцето от вредните протеини и намаляващи нивото на холестерола в кръвта.

Черният ориз е богат на антиоксиданти вещества, които имат доказано протективно действие срещу сърдечносъдови, онкологични и други болести.

Този вид ориз е известен в Древен Китай като “забранения ориз”,- консумацията му е била възможна само за благородниците.

Червеният ориз, освен за хранене, се използва в китайската медицина и за лечение на различни здравословни проблеми.

Консумацията му подобрява кръвообращението и храносмилането. Добро средство е в борбата с лошия холестерол.

Протеините, намиращи се в червения ориз, се абсорбират много по-добре от организма за разлика от кафявия.

Източник: zdravoslovnohranene.com

0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook
Tози сайт използва "Бисквитки". Научи повече Приемам

Моля, запознайте се с нашите Общи условия и Политика за поверителност