Торта с крем от маскарпоне и шам фъстъци
Продукти
-
за блатовете:
-
1
щипка
сол
-
75
г
какао
-
150
г
захар
-
4
яйца
-
100
г
нишесте
, царевично
-
100
г
брашно
-
0,5
ч.л.
бакпулвер
-
за декорация:
-
50
г
шам фъстъци
-
за крема:
-
0,5
кг
маскарпоне
-
10
с.л.
кондензирано прясно мляко
, подсладено
-
200
мл
течна сметана
-
0,5
ч.л.
ванилия
-
за сиропа:
-
250
мл
вода
-
150
г
захар
-
0,5
ч.л.
ром
Начин на приготвяне
- Първо приготвяме крем. За целта разбиваме маскарпонето с миксер и към него постепенно добавяме подсладеното кондензирано мляко. (То се добавя постепенно, защото маскарпонето ще се втечни от него, ако се прекали с количеството.)
- Разбиваме течната сладкарска сметана с ванилията до получаването на гъст крем и я добавяме внимателно към крема с маскарпонето. Разбърквамр с помощта на шпатула или лъжица до получаването на еднородна смес.
- След това приготвяме блатовете. С хартия за печене покриваме дъната на три тавички с диаметър 23 сантиметра и ги намасляваме. (Ако нямате три тавички с еднакъв диаметър, можете да използвате и само една, като разделите сместа за блатовете на три части, които след това изпечете поотделно в тавичката.)
- В малка купа пресяваме какаото, брашното, нишестето и бакпулверът. Разбъркваме ги, докато се смесят добре.
- С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта и солта до получаването на пухкав крем.
- Към получения крем прибавяме сместа от какаото, брашното и нишестето, като това се случва на три пъти, a след всяко прибавяне бъркаме внимателно с лъжица, докато сухата смес се усвои от яйчната.
- След това разпределяме сместа по равно в намаслените тавички. Печем блатовете в предварително загрята на 175 градуса фурна, около 20-25 минути, докато станат елaстични и при притискане с пръст веднага възвръщат формата си.
- След като блатовете са готови, изваждаме тавичките от фурната и обръщаме блатовете върху решетка. Оставяме ги така до пълното им изстиване.
- Накрая приготвяме сиропа. Загряваме водата на котлона в малка тенджерка и след като кипне, към нея прибавяме захарта. Бъркаме непрекъснато, докато се получи сироп. Към него добавяме рома и разбъркваме.
- С получения сироп напояваме блатовете и ги подреждаме един върху друг, като между всеки блат поставяме обилно количество крем, който преди поставянето на нов напоен със сироп блат заглаждаме с лъжица. Намазваме тортата обилно с крем встрани и отгоре. Украсяваме със смлян шам фъстък и поставяме за няколко часа в хладилник, за да стегне.