Телешко филе "Оскар"

Продукти

  • пипер
  • сол
  • 1 скилидка чесън
  • 10 мл оцет
  • 10 мл зехтин
  • 20 мл коняк
  • 8 скариди
  • 200 г масло
  • 2 яйца
  • 16 бр. аспержи
  • 1 кг телешко филе

Начин на приготвяне

1. Разтопяваме маслото на бавен огън, кипваме вода и нарязваме аспержите на еднакви парчета. Добавяме ги във врящата подсолена вода за 3 мин.

2. Изваждаме аспержите и ги потапяме в купа с лед и студена вода. Така запазват зеления си цвят.

3. Почистваме филето от ципите и го нарязваме на порции по 250 г.

4. Сотираме скаридите с пресования чесън, коняка, сол и пипер.

5. За соса: разбиваме жълтъците и добавяме постепенно разтопеното масло. Бъркаме докато не получим консистенция като майонеза, добавяме оцет и сол.

6. Слагаме зехтина в сгорещен тиган и запечатваме месото по 4-5 минути от всяка страна. Когато е готово, добавяме аспержите, сол и пипер. Оставяме за около 5 минути месото да се отпусне.

7. Сервираме със скаридите и соса.