Супа от охлюви

Продукти

  • 0,5 ч.л. червен пипер
    лют
  • 1 стрък чесън
    пресен
  • 1 връзка магданоз
  • 1 ч.л. брашно
  • 70 гр. ориз
  • 20 гр. доматен сок
  • 2 зърна бахар
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. девесил
  • 1 ч.л. джоджен
  • 100 мл. олио
  • 1 чушка
    червена
  • 1 връзка зелен лук
  • 1 глава лук
  • 2 кг. охлюви

Начин на приготвяне

  1. Оставяме охлювите да престоят 1-2 денонощия в съд с дупки (най-добре в пластмасово бидонче от минерална вода, пробито на няколко места). Може да ги посипем с шепа брашно. Така избягваме горчивината при варенето. 
  2. Измиваме ги обилно под течаща вода, без да прибавяме сол. 
  3. В голяма тенджера кипваме вода и пускаме измитите охлюви. 
  4. След кипването на водата, намаляваме огъня и започваме отпенването с решетъчна лъжица.
  5. След това прибавяме 100 мл. олио, нарязаните на дребно стар лук,  пресен лук, чушката нарязана на тънки лентички и много подправки - сушен или пресен джоджен, девесил, риган, смлян черен пипер, бахар, лют червен пипер - по желание. 
  6. Посолявме на вкус и оставяме чорбата да ври за около 1 час и 30 минути на слаб огън. 
  7. Към края на варенето прибавятме доматения сок и измития ориз. 
  8. След сваряването на ориза, сгъстяваме чорбата с размити 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер с малко вода. Добавяме дребно нарязаният магданоз и пресен чесън.
  9. Сервираме топла.