Супа от охлюви
Продукти
-
0,5
ч.л.
червен пипер
лют
-
1
стрък
чесън
пресен
-
1
връзка
магданоз
-
1
ч.л.
брашно
-
70
гр.
ориз
-
20
гр.
доматен сок
-
2
зърна
бахар
-
1
ч.л.
черен пипер
-
1
ч.л.
риган
-
1
ч.л.
девесил
-
1
ч.л.
джоджен
-
100
мл.
олио
-
1
чушка
червена
-
1
връзка
зелен лук
-
1
глава
лук
-
2
кг.
охлюви
Начин на приготвяне
- Оставяме охлювите да престоят 1-2 денонощия в съд с дупки (най-добре в пластмасово бидонче от минерална вода, пробито на няколко места). Може да ги посипем с шепа брашно. Така избягваме горчивината при варенето.
- Измиваме ги обилно под течаща вода, без да прибавяме сол.
- В голяма тенджера кипваме вода и пускаме измитите охлюви.
- След кипването на водата, намаляваме огъня и започваме отпенването с решетъчна лъжица.
- След това прибавяме 100 мл. олио, нарязаните на дребно стар лук, пресен лук, чушката нарязана на тънки лентички и много подправки - сушен или пресен джоджен, девесил, риган, смлян черен пипер, бахар, лют червен пипер - по желание.
- Посолявме на вкус и оставяме чорбата да ври за около 1 час и 30 минути на слаб огън.
- Към края на варенето прибавятме доматения сок и измития ориз.
- След сваряването на ориза, сгъстяваме чорбата с размити 1 ч.л. брашно и 1 ч.л. червен пипер с малко вода. Добавяме дребно нарязаният магданоз и пресен чесън.
- Сервираме топла.