Продукти
-
щипка смляно
индийско орехче
-
3
гр
канела
-
1
ч.л. настърган
джинджифил
-
180
гр
пюре от тиква
-
95
гр
захар
-
250
мл
сметана
-
375
мл
пълномаслено мляко
-
щипка сол
-
5
жълтъка
-
60
гр
кафява захар
-
1
пак
ванилия
-
2
ч.л.
ром
Начин на приготвяне
1. Затопляме млякото, захарта и щипка сол в тенждерка. Разбъркваме жълтъците в отделна купа.
2. Разбъркваме с телена бъркалка около половината от топлото мляко в жълтъците, като се бъркаме непрекъснато.
3. Изсипваме затоплените жълтъците обратно в тенджерата и варим на слаб огън, като разбъркваме непрекъснато, за да не загори. Ако имате термометър, температурата на сместта не трябва да надвишава 71º-76ºC.
4. Когато сместта се сгъсти, добавяме сметаната, сваляме от огъня и прецеждаме през цедка и слагаме сместта на ледена баня, за да се охлади. Разбъркваме с блендер пюрето от тиквата, кафявата захар, ванилията, канелата, джинджифила, индийското орехче и рома.
5. Слагаме във фризера да се замрази, като сместта се разбърква често, преди да стегне. Препоръчително е да използвате машина за сладолед.