Сладкиш със сини сливи и царевично брашно със сорбе

Продукти

  • За блата:
  • 1 ч.ч. царевично брашно
  • щипка сол
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.ч. брашно
  • 12 с.л. масло
  • 1 ч.ч. захар
  • 3 яйца
  • 1 чаша мляко
  • 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1 пак. ванилия
  • 3 добре узрели сливи
  • За приготвяне на сорбето:
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1 ч.ч. захар
  • 8 сливи
  • щипка сол

Начин на приготвяне

1.За да направим сорбето: махаме костилките и нарязваме сливите и ги пасираме на пюре. Претриваме през сито и изхвърляме кората. Трябва да получим 2 3/4 чаши пюре. Разбъркваме се в 1/2 чаша захар, вода, сол и лимонов сок. Замразяваме за най-малко 2 часа или до една нощ. 

2. За да направите тортата: Загрейте фурната до 180 градуса. Подготвяме форма за печене около 27 см в диаметър - намазняваме и поръсваме с брашно.

3. Пресяваме брашното, бакпулвера и канелата заедно в купа. Разбъркваме и добавяме в солта и 1/2 чаша царевично брашно.

4. В купа разбиваме на крем маслото и захарта, докато станат пухкави. Добавяме яйцата едно по едно и бъркаме внимателно. В малка купа смесваме млякото, лимоновия сок, и екстракта от ванилия.

5. Разбъркваме в сухите съставки млякото и сместа от масло и яйца докато получим гладка смес. Разстиламе половината от тестото в подготвената тава. Поставяме половината от сливите върху тестото. Повтаряме с останалата част от тестото и останалите сливите. Поръсваме с 1 супена лъжица царевично брашно над горната част на тортата. Печем около 40-45 мин и оставяме да се охлади на стайна температура.

6. Нарязваме сладкиша на парчета. Поставяме до всяко парче и лъжица от сливовото сорбе. За по-добър вкус, можете да приготвите сладкиша от предишния ден.