Продукти
- За плънката
-
100
г
филирани бадеми
-
1
с.л.
олио за намазване
-
2
с.л.
захар за поръсване
-
1,5
кг
сини сливи
- За тестото
-
1
яйце
-
50
г
масло
-
1
пакетче
ванилена захар
-
50
г
захар
-
1
пакетче
суха мая или 1/2 пакетче прясна мая
-
375
г
бяло брашно
-
1
щипка
сол
-
200
мл
мляко
Начин на приготвяне
1. Пресяваме брашното в голяма купа и добавяме щипка сол, захар, ванилена захар, 1 яйце.
2. Разтапяме маслото на слаб огън. Оставяме маслото да се охлади. Загряваме леко и млякото, като трябва да бъде само приятно топло, не горещо.
3. Разтваряме прясната мая с щипка захар, малко топла вода и малко брашно и оставяме да шупне. Ако ползваме суха мая, направо я добавяме в брашното.
4. След като добавим съставките, започваме да разбъркваме с миксер с приставка за тесто на ниска степен около 2 минути и още 3 минути на по-висока степен.
5. Оставяме тестото да си почине, като го завиваме с кърпа и държим в затоплена стая. След като си удвои обема, пренасяме тестото на набрашнена повърхност и разточваме правоъгълник с размери 30х40 см.
6. Взимаме правоъгълна тава и намазваме с олио. Поставяме отгоре хартия за печене и разстиламе тестото.
7. Измиваме сините сливи и махаме костилките. Подсушаваме ги и започваме да ги подреждаме върху тестото обърнати нагоре. Оставяме покрая коричка.
8. Печем на 180 градуса (на вентилатор) или 200 градуса (на обикновена фурна), в предварително загрята фурна около 20-30 мин. Към края на печенето добавяме филираните бадеми.
9. След като сладкиша е готов, го изваждаме на решетка, за да изстине. След това поръсваме със захар. По желание може да сервираме с разбита сметана или топка сладолед.