Продукти
-
150
г
черен шоколад
-
2
с.л.
какао
-
50
мл.
прясно мляко
-
1
ч.ч.
зехтин
-
180
г
захар
-
5
яйца
-
щипка
сол
-
0,5
ч.л.
сода
-
0,5
ч.л.
бакпулвер
-
200
г
брашно
-
1
ванилия
- за глазурата:
-
1,5
ч.ч.
захар
-
0,5
ч.ч.
вода
-
1
ванилия
Начин на приготвяне
- Черният шоколад разтапяме на водна баня и оставяме да се охлади.
- Разбиваме яйцата и захарта на крем. Прибавяме ванилията и щипката сол.
- Пресяваме брашното заедно с какаото, бакпулвера и содата.
- Към яйчната смес прибавяме брашното и какаото, като бъркаме внимателно. След това добавяме и прясното мляко. Накрая добавяме зехтина и шоколада.
- Изсипваме тестото в намаслена и поръсена с брашно кексова форма.
- Изпичаме кекса в предварително загрята на 170-180 градуса фурна (проверяваме с клечка за готовност).
- За глазурата: слагаме на котлона захарта и водата. Оставяме да заврят, като бъркаме непрекъснато и приготвяме гъст сироп (да се тегли на конци). Изсипваме го постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и разбъркваме с дървена лъжица, докато побелее. Накрая прибавяме ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да употребим, защото не е устойчива.
- След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с глазурата.