Продукти
-
150
г
гъши дроб
-
1
ч.ч.
вода
-
1
ч.ч.
бяло вино
-
2
ч.л.
черен пипер
-
сол
на вкус
-
80
мл.
зехтин
-
1
ч.л.
черен пипер
на зърна
-
2
с.л.
горчица
-
1
с.л.
соев сос
-
2
скилидки
чесън
-
2
моркова
-
1,5
кг
свинска плешка
Начин на приготвяне
- За свинското: Измиваме месото и го подсушаваме добре.
- Почистваме скилидките чесън и ако са много големи, режем на половина.Обелваме морковите и ги нарязваме на удобни за шпиковане парчета.
- От горната страна на парчето месо с остър тънък нож правим разрези във вид на филийки. От долната страна правим малки разрези, но достатъчно дълбоки, за да можем във всеки да поставим по парче чесън и морков. В някои от разрезите поставяме и по зрънце черен пипер.
- Смесваме горчицата и соевия сос, и с получената смес натриваме добре месото, така, че да влезе добре и в разрезите.
- Поставяме месото в съда за печене, заливаме със зехтин, посоляваме, поръсваме с черен пипер, а след това заливаме с бялото вино и водата. Покриваме добре с алуминиево фолио и печем в предварително загрятата на 220 градуса фурна - първоначално за около 50 минути, след това намаляваме на 180 градуса и печем още около 40 минути. Проверяваме месото за готовност, махаме фолиото и запичаме до златисто. Нарязваме месото на порции, с големина според вкуса ни.
- За гъшия дроб: Слагаме гъшия дроб в предваритлено загрят с малко мазнина тиган и го запичаме от двете страни, до златисто. Нарязваме и него на порции.
- Сервираме като върху всяко парче свинско поставяме по парче гъши дорб.
- По желание, може да гарнираме с картофено пюре и да полеем със соса останал при печенето на месото.