Печено пиле с ориз и зеленчуци

Продукти

  • 3 скилидки чесън
    , ситно нарязани или пресовани
  • 1 глава лу
    к, нарязан на ситно
  • 0,5 ч.ч. ориз
    , дългозърнест
  • 1 зелена чушка
    , нарязана
  • 2 стръка целина
    , нарязана
  • 1 червена чушка
    , нарязана
  • 800 г пилешко месо
    (бутчета, гърди)
  • 0,5 ч.л. риган
  • 280 г домати
    от консерва
  • 0,5 ч.л. черен пипер
  • 0,5 ч.л. сол
  • 4 с.л. зехтин
  • 0,5 връзка магданоз
    , нарязана на ситно
  • 0,5 кубче бульон
    , пилешки
  • 0,5 ч.л. шафран

Начин на приготвяне

  1. Поръсете пилето със сол и черен пипер. В голям тиган загрейте мазнината на средна температура. Сложете пилето и гответе по около 4 минути от всяка страна, докато стане златисто.
  2.  Добавете чушките, целината, лука и чесъна. Разбъркайте и гответе около 5 минути, докато зеленчуците омекнат. 
  3. Прехвърлете всичко в подходяща тава. Разтворете бульона и заедно с доматите ги изсипете при пилето и зеленчуците. Смесете ориза с ригана и шафрана и сложете и тях в тавата. 
  4. Печете пилето покрито, в загрята до 180 градуса фурна около 45 минути. 
  5. При сервиране поръсете с магданоза.