Продукти
-
1
връзка
магданоз
ситно нарязан
-
1
к.л.
девесил
-
1
к.л.
черен пипер
-
сол
на вкус
-
350
г
орехи
счукани
-
1
шаран
около 2,5 кг. с люспи.
-
1
морков
-
2
глави
лук
-
6
с.л.
зехтин
-
6
лимона
Начин на приготвяне
- Почистваме шарана от люспите и вътрешностите, осоляваме го и го натриваме с прясно изцедения лимонов сок от вън и вътре. Оставяме го да престои в хладилника за около 24 часа.
- За плънката: Почистваме и нарязваме на ситно лука и рендосваме на едро моркова.
- Загряваме зехтина и запържваме последователно лука, моркова и счуканите орехи.
- Прибавяме подправките.
- Измиваме шарана със студена вода и го пълним. Зашиваме го с конец. По цялата му дължина подреждаме нарязани на кръгчета лимони.
- Поставяме шарана в подходяща тава върху дървена скаричка. Прибавяме около 300 мл. студена вода, завиваме го с алуминиево фолио и го печем в загрята на 200 градуса фурна, около 45 минути. Отстраняваме фолиото и запичаме още около 15 минути.
- По желание, преди сервиране сменяме изпечените лимони със свежи и поръсваме с малко орехи.