Продукти
-
2
домата
-
1
ч.л.
червен пипер
-
2
глави
лук
-
1
кг
картофи
-
800
г
кайма
-
0,5
ч.л.
кимион
-
0,5
ч.л.
чубрица
-
сол
на вкус
-
черен пипер
на вкус
-
олио
за пържене
- за заливката:
-
3
яйца
-
250
г
кисело мляко
-
2
с.л.
брашно
-
сол
на вкус
Начин на приготвяне
- Почистваме и нарязваме лука на ситно и го запържваме в малко олио (4-5 с.л.).
- Прибавяме каймата и пържим, докато стане на зрънца. Добавяме солта, пипера и настърганите домати, и оставяме да поври 6-7 минути.
- Почистваме и обелваме картофите, нарязваме ги на кубчета.
- Добавяме картофите към каймата, заедно с малко вода (около 0.5 ч.ч.). Оставяме ги леко да се поврат, като разбъркваме междувременно.
- Изсипваме картофената смес в намаслена тава, разбъркваме добре и заливаме с малко топла вода (да покрие продуктите).
- Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 35 минути.
- През това време приготвяме заливката: Разбиваме яйцата с брашното и киселото мляко. По желание, може да добавим и малко сол на вкус.
- Заливаме мусаката и я връщаме във фурната за още около 10-15 минути, докато порозовее.
- Поднасяме с кисело мляко.