Крем супа от тиква с пресен лук

Продукти

  • 2 ч.л. къри
  • 1 вързка зелен лук
  • 2 с.л зехтин
  • 3 листа салвия
  • 0,5 ч.л. джинджифил
    пресен, настърган
  • 200 мл. прясно мляко
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 30 мл. сметана
  • 400 мл. вода
  • 1 кг. тиква
    обелена, изчистена и нарязана на парчета
  • сол
    на вкус
  • черен пипер
    на вкус

Начин на приготвяне

  1. Слагаме парчетата тиква врят заедно със водата до омекване.
  2. Загряваме зехтина в тиган и задушаваме ситно нарязаният лук до омекване. Малко преди да свалим от котлона, добавяме смачкания чесъна и задушаваме още 1-2 минути, докато се усети аромата му.
  3. Пасираме лука, чесъна, тиквата, настъргания джинджифил и салвията.
  4. Слагаме пюрето на котлона, като добавяме млякото, сметаната, солта, кърито и черния пипер. 
  5. Оставяме да заври и сваляме супата от котлона.
  6. Почистваме и нарязваме зеления лук. Преди сервиране, поръсваме всяка порция.