Козунак по виенски

Продукти

  • 5 яйца
  • 250 мл. прясно мляко
  • 1 ванилия
  • 80 мл. олио
  • 50 г мая
  • 250 г захар
  • 80 г масло
  • 1 кг. брашно
    бяло
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне

  1. Разбиваме маята с малко брашно и прясно мляко. Оставяме я около 20 минути, за да набухне.
  2. Затопляме леко всички други продукти и ги смесваме с маята. 
  3. Месим продължително време до момента, в който тестото започне да се отлепва от съда. Тестото втасва за 60 минути не повече. 
  4. След това, оформяме тестото като козунак в предпочитаната форма и печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за около 20-30 минути.