Продукти
-
6
яйца
и 1 жълтък за намазване
-
1
шепа
стафиди
-
1
ванилия
-
300
г
захар
-
250
мл.
олио
-
1
кубче
мая
-
1
кг.
брашно
-
250
мл.
прясно мляко
Начин на приготвяне
- Към пресятото брашно прибавяме прясното мляко с разтворено в него 1/2 кубче мая.
- Добавяме и олиото, като част от него оставяме за месенето, стафидите, ванилията и захарта.
- Месим дълго и енергично.
- Добавяме шепа брашно с яйцата, останалата мая и смесваме двете теста, като ги поливаме с малко олио.
- Месим дълго и енергично, като от време на време удряме тестото в масата (общо 100 пъти).
- Оставяме го да втаса на топло за 1 час и 30 минути.
- Замесваме го отново и го мажем с олио.
- Разделяме го на 3 части, които сплитаме на плитка.
- Оставяме го отново да втаса, мажем го с жълтък и го поръсваме със захар.
- Печем козунакът първоначално в силно загрята на 220 градуса фурна за 10 минути, след това - на 160 градуса, до пълно изпичане.