Италиански козунак

Продукти

  • 2 с.л. ром
  • 50 гр. стафиди
  • 50 гр. бадеми
  • 300 гр. захар
  • 6 яйца
  • 250 мл. прясно мляко
  • 20 гр. мая
  • 250 гр. масло
  • 3 ванилии
  • 1 пак. захарни пръчици
  • щипка сол
  • 1 кг. брашно

Начин на приготвяне

  1. Замесваме маята с малко брашно, мляко, щипка сол и захар, и оставяме да шупне. Премесваме отново с топло мляко и брашно, и когато шупне е готово за тестото.
  2. Яйцата млякото и захарта разбиваме отделно и към тях прибавяме брашното, към което прибавяме и шупналата мая. 
  3. През цялото време на месенето мажем ръцете си с мазнина. Месим докато тестото се изглади, "бием" го в масата 100 пъти и го оставяме да шупне на топличко. След това го размесваме с намаслени ръце. 
  4. Слагаме ромът, ванилията и стафидите и омесваме да се смесят добре. 
  5. Така приготвеното тесто оформяме като козунаци (3 малки) в предпочитаната форма и намазваме с яйце.
  6. Печем козунакът в умерена фурна на 170-180 градуса.
  7. След като извадим козунака от фурната го намазваме с малко масло и го поръсваме със захарните пръчици.