Продукти
-
2
с.л.
ром
-
50
гр.
стафиди
-
50
гр.
бадеми
-
300
гр.
захар
-
6
яйца
-
250
мл.
прясно мляко
-
20
гр.
мая
-
250
гр.
масло
-
3
ванилии
-
1
пак.
захарни пръчици
-
щипка
сол
-
1
кг.
брашно
Начин на приготвяне
- Замесваме маята с малко брашно, мляко, щипка сол и захар, и оставяме да шупне. Премесваме отново с топло мляко и брашно, и когато шупне е готово за тестото.
- Яйцата млякото и захарта разбиваме отделно и към тях прибавяме брашното, към което прибавяме и шупналата мая.
- През цялото време на месенето мажем ръцете си с мазнина. Месим докато тестото се изглади, "бием" го в масата 100 пъти и го оставяме да шупне на топличко. След това го размесваме с намаслени ръце.
- Слагаме ромът, ванилията и стафидите и омесваме да се смесят добре.
- Така приготвеното тесто оформяме като козунаци (3 малки) в предпочитаната форма и намазваме с яйце.
- Печем козунакът в умерена фурна на 170-180 градуса.
- След като извадим козунака от фурната го намазваме с малко масло и го поръсваме със захарните пръчици.