Продукти
-
0,5
к.ч.
вода
-
2
ч.ч.
прясно мляко
-
0,5
к.ч.
олио
-
3
с.л.
ленено семе
-
1
к.ч.
мед
-
50
г
кайсии
сушени
-
50
г
стафиди
-
50
червени боровинки
сушени
-
50
г
лешници
сурови
-
50
г
бадеми
сурови
-
50
г
овесени ядки
, пшеничени ядки и ечемичени ядки
Начин на приготвяне
- Нарязваме сушените плодове и ядките на ситни парченца. Поставяме ги в различни купички.
- Разтапяме меда, към него добавяме водата и олиото и разбъркваме.
- Смесваме овесените, пшеничените и ечемичени ядки, лененото семе и ги заливаме със сместа от накълцаните лешници и бадеми. Добавяме медената смес и разбъркваме добре, така че сосът да се разпредели равномерно.
- Върху голяма тава поставяме хартия за печене и изсипваме сместа, като я разпределяме равномерно по цялата тава на тънък пласт.
- Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 25 минути (като на всеки 3-4 минути разбъркваме - целта е ядките да изсъхнат напълно и да станат хрупкави, ако не разбъркваме сместа по време на печене, тя ще изгори отгоре).
- След като ядките са изсъхнали изваждаме от фурната и оставяме на страна, докато изстине.
- След като сместа от ядки е напълно изстинала, към нея добавяме нарязаните сушени плодове и разбъркваме добре.
- Добавяме прясното мляко и сервираме.
Съвет:
Гранола може да консумираме вместо с прясно, с кисело мляко.
Също така може да добавим и пресни плодове, според сезона.