Продукти
-
2
ч.л.
сода
-
3
яйца
-
70
г
масло
-
90
г
мед
-
1
ч.ч.
захар
-
200
мл.
прясно мляко
-
550
г
брашно
бяло
- за крема:
-
100
г
захар
-
500
г
заквасена сметана
-
600
мл.
сметана
течна
-
250
г
боровинки
-
1
ванилия
-
240
г
филирани бадеми
Начин на приготвяне
- В тенджерка смесваме яйцата, меда, захарта и маслото. Слагаме сместа на водна баня, и при постоянно бъркане трябва да достигнем до 2-3 пъти увеличение на обема. Добавяме на тънка струйка млякото, като отново разбъркваме постоянно.
- След това добавяме содата и брашното, и оттегляме от котлона. Получава се твърдо тесто. Оставяме го на хладно за около 40 минути, но не и в хладилника. От тестото разточваме 5 тънки кори (или повече, в зависимост от желаната големина), надупчваме ги плътно с вилица, и ги изпичаме до златисто (около 5-6 минути на блат).
- За крема: разбиваме течната сметана със захарта и ванилията. Отделно разбиваме и заквасената сметана. След това ги смесваме и за кратко време поставяме в хладилника. След това добавяме изчистените боровинки и разбъркваме внимателно.
- След като блатовете са изстинали, започваме да сглобяваме тортата. На първия слой слагаме по-голямо количество крем. Следва отново блат, после крем и така до край. (За да се получи равномерно от всички страни и височина, може да използваме ринг за торта).
- Оставяме тортата да се стегне леко. След това я намазваме от всички страни. С филираните бадеми посипваме цялата торта.
- Оставяме да престои поне 5 часа в хладилника, обвитавнимателно във фолио.