Филе от сьомга с черен ориз, лимец и кълнове

Продукти

  • зехтин
  • 20 г лимец
  • 20 г черен ориз
  • 200 г сьомга
    , филе
  • масло
  • бяло вино
  • лайм
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • див лук
  • кълнове
  • рукола

Начин на приготвяне

  1. Сьомгата се приготвя на пара за 12 минути или в леко подсолена вряща вода за същото време. Ако се спрем на втория вариянт поставяме филето във водата, която ври а след това готвим без да позволяваме да заври отново. 
  2. Лимеца е хубаво да престои цяла нощ във вода, след което го сваряваме. 
  3. Сваряваме и черния ориз и ги смесваме като овкусяваме със сол и зехтин. 
  4. От бялото вино, лайма и маслото приготвяме сос. 
  5. Оформяме ястието в подходяща чиния – сьомгата, черният ориз с лимец, кълновете и руколата и ги заливаме с винения сос.