Продукти
-
4
яйца
-
1
ч.ч.
кисело мляко
-
1
ч.ч.
захар
-
1
ч.ч.
олио
-
2
ч.ч.
брашно
или колкото поеме
-
1
бакпулвер
-
1
ванилия
-
1
ч.л.
сода
- за глазурата:
-
1,5
ч.ч.
захар
-
0,5
ч.ч.
вода
-
1
ванилия
Начин на приготвяне
- Отделяме жълтъците от белтъците и разбиваме - белтъците на сняг, а към жълтъците изсипваме захарта и разбиваме с ванилията, добавяме олиото и киселото мляко, към което сме добавили содата.
- Добавяме белтъците и брашното, смесено с бакпулвера. Разбиваме добре.
- Изсипваме сместа в кексова форма и печем на 220 градуса, проверяваме с клечка за готовност (около 35-40 минути).
- За глазурата: слагаме на котлона захарта и водата. Оставяме да заврят, като бъркаме непрекъснато и приготвяме гъст сироп (да се тегли на конци). Изсипваме го постепенно и на малки части в порцеланов съд, навлажнен с малко студена вода, и разбъркваме с дървена лъжица, докато побелее. Накрая прибавяме ванилията. Приготвената глазура трябва бързо да употребим, защото не е устойчива.
- След като извадим кекса от фурната, изчакваме да поизстине, обръщаме го и го заливаме с глазурата.