Зелник със спанак

Продукти

  • за корите:
  • 0,5 ч.л. оцет
  • 1 с.л. олио
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 яйца
  • 800 г брашно или колкото поеме
  • за плънката:
  • 150 г зеле кисело
  • 200 г спанак
  • 4 стръка праз лук
  • 2 яйца
  • 250 г сирене
  • 150 г олио

Време: 80 мин.
Ниво: средно

Large zelnik sas spanak

Начин на приготвяне

  1. За плънката: измиваме спанака и лука и ги нарязваме на ситно. Нарязваме на ситно и зелето. Задушаваме лука и зелето в малко мазнина, докато омекнат. Смесваме зеленчуците в купа заедно с две от яйцата. Добавяме натрошеното сирене и щипка сол, ако е необходимо. 
  2. За корите: Изсипваме брашното върху масата или в голяма тава, правим кладенче и е него изсиваме 1 ч.ч. вода, останалите две яйца, 1 с.л. олио, оцета и малко сол. Омесваме тесто и го разделяме на 10 малки питки, намазаме ги с масло и ги слпяме по 2. От всяка двойка разточваме по една кора. 
  3. Намазваме тава с мазнина и започваме да редим корите, поръсвайки ги с олио. Слагаме кора, после плънка и така до последната, като завърщваме с кора. Напръскваме зелника с остатъка от олиото и го изпичаме в умерена фурна (180-200 градуса, около 45-50 минути). 

Съвет: Може да заменим олиото с разстопено масло.