Запечено пикантно брюкселско зеле

Продукти

  • 2 с.л. сос шрирача (sriracha)
  • черен пипер
  • сол
  • 1 мандарина
  • 3 с.л. мед
  • 3 с.л. оризов оцет
  • 0,5 ч.ч. зехтин
  • 500 гр брюкселско зеле

Време: 40 мин.
Ниво: лесно

Large zapecheno bryukselsko zele

Начин на приготвяне

1. Загряваме фурната до 200 градуса. Почистваме основата на зелето и го нарязваме на половинки.

2. В голяма купа, разбъркваме зехтина с оцета, меда, сока на мандарината и сос Sriracha. Добавяме брюкселското зеле. Подправяме го със сол и черен пипер на вкус.

3. Разстиламе брюкселското зеле върху хартия за печене, като го обръщаме с нарязаната страна надолу. Поливаме със зехтин, ако има нужда. Можем за повече аромат да сложим и коричките на мандарината.

4. Печем около 30 мин. докато стане златисто и карамелизирано. Сервираме топло. Можем да го използваме за гарнитура към пилешко месо на скара, свинско печено и др.