Захаросани ябълки с крем маскарпоне

Продукти

  • 4 ябълки по-едри
  • 300 г захар
  • 2 пак. ванилия
  • 300 мл вода
  • За крема:
  • 4 жълтъка
  • 150 г захар
  • 10 мл марсала
  • 500 г маскарпоне
  • 150 мл течна сладка сметана
  • канела

Време: 14 ч. и 30
Ниво: средно

Large 2015 03 16 14 00 03 0200 0

Начин на приготвяне

  1. Измиваме, обелваме, почистваме от вътрешността и срязваме на две половинки (през средата) ябълките. 
  2. Слагаме водата заедно със захарта на силно сгорещен котлон и след като заври добавяме ванилията и пускаме ябълките за 5 минути. 
  3. Снемаме от котлона и оставяме да изстинат на стайна температура за 2 часа. 
  4. След това ги поставяме в купа с капак и ги слагаме в хладилник за 12 часа. 
  5. За крема: в купа разбъркваме (с шпатула или ръчен миксер) маскарпонето заедно със захарта и жълтиците, постепенно добавяме сметаната, като бъркаме непрекъснато. 
  6. След като се получи хубав крем добавяме марсалата и разбъркваме леко с дървена шпатула. Готовият крем пълним в пош. 
  7. След като ябълките са изстинали добре ги изваждаме от кутията и изцеждаме от сиропа. 
  8. Посатвяме всяка половинка в чиния, поръсваме с малко канела и отгоре шприцоваме крем. 
  9. Преди сервираме поливаме отстрани внимателно със захарния сироп останал в кутията, поръсваме с малко канела и по желание гарнираме с малък плод по избор (физалис, малина и т.н.).