Продукти
-
4
ябълки
по-едри
-
300
г
захар
-
2
пак.
ванилия
-
300
мл
вода
- За крема:
-
4
жълтъка
-
150
г
захар
-
10
мл
марсала
-
500
г
маскарпоне
-
150
мл
течна сладка сметана
-
канела
Начин на приготвяне
- Измиваме, обелваме, почистваме от вътрешността и срязваме на две половинки (през средата) ябълките.
- Слагаме водата заедно със захарта на силно сгорещен котлон и след като заври добавяме ванилията и пускаме ябълките за 5 минути.
- Снемаме от котлона и оставяме да изстинат на стайна температура за 2 часа.
- След това ги поставяме в купа с капак и ги слагаме в хладилник за 12 часа.
- За крема: в купа разбъркваме (с шпатула или ръчен миксер) маскарпонето заедно със захарта и жълтиците, постепенно добавяме сметаната, като бъркаме непрекъснато.
- След като се получи хубав крем добавяме марсалата и разбъркваме леко с дървена шпатула. Готовият крем пълним в пош.
- След като ябълките са изстинали добре ги изваждаме от кутията и изцеждаме от сиропа.
- Посатвяме всяка половинка в чиния, поръсваме с малко канела и отгоре шприцоваме крем.
- Преди сервираме поливаме отстрани внимателно със захарния сироп останал в кутията, поръсваме с малко канела и по желание гарнираме с малък плод по избор (физалис, малина и т.н.).