Продукти
-
0,5
ч.ч.
олио
-
1,5
с.л.
брашно
-
0,5
лимон
-
2
глави
лук
-
3
моркова
-
800
гр.
заешко месо
-
100
гр.
сланина
от свинско месо
-
2
домата
-
4
гъби
-
2
ч.ч.
вино
-
100
мл.
оцет
-
0,5
глава
целина
-
2
бр.
дафинов лист
-
сол
-
черен пипер
Начин на приготвяне
- Почистваме зека от вътрешностите му, измиваме го със студена вода и го накисваме за 3 до 5 часа в студена вода.
- Приготвяме марината от оцета, водата, черения пипер и 1 дафинов лист.
- След това заливаме зека с марината, и го оставяме да престои в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Ако заешкото е много младо, не го мариноваме.
- След като извадим заека от маринатата, го измиваме обилно със студена вода и го нарязваме на парчета, които изпържваме в сгорещена мазнина.
- В същата мазнина, след заешкото, задушаваме (като се прибавят последователно) ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, нарязаните домати и брашното. Заливаме ги с виното и малко топла вода. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре нареждаме изпърженото месо.
- Капака на съда намазваме с тесто и задушаваме ястието във фурна, за около час и половина.
- Ястието сервираме топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.