Заек по ловджийски

Продукти

  • 0,5 ч.ч. олио
  • 1,5 с.л. брашно
  • 0,5 лимон
  • 2 глави лук
  • 3 моркова
  • 800 гр. заешко месо
  • 100 гр. сланина
    от свинско месо
  • 2 домата
  • 4 гъби
  • 2 ч.ч. вино
  • 100 мл. оцет
  • 0,5 глава целина
  • 2 бр. дафинов лист
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне

  1. Почистваме зека от вътрешностите му, измиваме го със студена вода и го накисваме за 3 до 5 часа в студена вода. 
  2. Приготвяме марината от оцета, водата, черения пипер и 1 дафинов лист. 
  3. След това заливаме зека с марината, и го оставяме да престои в нея до 12 часа (ако е млад) или до 24 часа (ако е стар). Ако заешкото е много младо, не го мариноваме. 
  4. След като извадим заека от маринатата, го измиваме обилно със студена вода и го нарязваме на парчета, които изпържваме в сгорещена мазнина. 
  5. В същата мазнина, след заешкото, задушаваме (като се прибавят последователно) ситно нарязания лук, морковите и целината, нарязани на кубчета, нарязаните домати и брашното. Заливаме ги с виното и малко топла вода. Прибавяме нарязаните на ивички гъби, почистеният арпаджик, нарязаната на кубчета сланина, дафиновия лист, резенчетата от лимона, черен пипер и сол на вкус. Отгоре нареждаме изпърженото месо. 
  6. Капака на съда намазваме с тесто и  задушаваме ястието във фурна, за около час и половина.
  7. Ястието сервираме топло, поръсено със ситно нарязан магданоз.