Начин на приготвяне
- Почистваме, измиваме и накисваме лещата и боба в студена вода за около час-два. (Може да ги залеем с вода от предната вечер).
- Изхвърляме водата, в която са били лещата и боба, и добавяме 2-3 ч.ч. студена вода, в зависимост от това, колко гъста желаем да бъде. Варим без сол, защото ако добавим сол още в началото това ще забави варенето. Варим лещата и боба, докато станат полусварени.
- В около половин чаена чаша гореща мазнина, запържваме ситно нарязаните зеленчуци (без чесъна), докато поомекнат след което добавяме една чаена лъжица червен пипер.
- След това добавяме тази запръжка към лещата и боба, добавяме чесъна, домата и сол на вкус, разбъркваме добре и оставяме да ври до пълно сваряване.
- Готовата яхния поднасяме гореща.
|